Totalt tildeles 259 millioner kroner til 697 nye ladepunkter hos norske bedrifter i den siste runden med støtte til "hjemmeladere" (depot) for tunge kjøretøy, opplyser det statlige støtteorganet Enova.

Har gitt støtte til 1.800 ladepunkter - nå er det slutt

Enova har gjennom åtte søknadsrunder støttet hjemmeladere til både små og store bedrifter i tungtransporten.

– Vi skrur nå satsingen videre, for å få flere tunge nullutslippskjøretøy ut på de norske veiene, sier Marie Tranaas Skjærvik, leder for landtransport i Enova.

Over 259 millioner 

Mandag ble den siste tildelingsrunden fra Enovas støtteprogram «Bedriftslading for tunge kjøretøy» kunngjort.

Totalt tildeles 259 832 024 kroner til 697 nye ladepunkter hos norske bedrifter, opplyser det statlige støtteorganet.

Støtteordningen ble lansert i desember i 2022, med planlagt varighet på to år.

Siden den gang har Enova støttet 1815 ladepunkter, eller såkalte hjemmeladere for bedrifter, spredt over hele landet.

– Flere aktører

– Vi er glade for at mange har benyttet seg av ordningen, og bidratt til å skape et marked for de som ønsker å tilby løsninger for bedriftslading, sier Skjærvik.

– Vi har nå nådd formålet innenfor den varigheten vi satte på programmet på to år. Med siste tildelingsrunde ligger markedet for bedriftsladere langt bedre an til å utvikle seg videre på egen hånd, sier hun.

– Det har kommet flere aktører på banen. Nye forretningsmodeller, som leasing og Charging as a Service (CaaS), viser at det nå er mulig å skaffe seg ladere helt uten etableringskostnader, sier Marie Tranaas Skjærvik, leder for landtransport i Enova.

Store klimautslipp

Tungtransporten står for en stor andel klimagassutslipp.

I 2022 var utslippene fra tunge kjøretøy litt over tre millioner tonn CO2-ekvivalenter, ifølge tall fra SSB.

Dette tilsvarer omtrent 34 prosent av de totale utslippene fra veitrafikken.

Det forventes en økning i bruk av transporttjenester i årene som kommer. Befolkningsvekst og velstandsutvikling er sterke drivere for denne veksten.

Enovas mål er derfor å få flere nullutslippskjøretøy ut på veiene.

Her er bedriftene som har fått støtte lokalisert.

Økning i antall utslippsfrie lastebiler

Gjennom støtteprogrammene «Tunge nullutslippskjøretøy» og «Underveislading for tunge kjøretøy» satser Enova videre på tungtransporten.

Det har de siste årene vært en positiv utvikling i registrerte antall utslippsfrie lastebiler.

I 2020 var det en bestand av 45 utslippsfrie lastebiler registrert i Norge, og per dags dato er totalbestanden 1720 i landet, ifølge tall fra Statens Vegvesen.

Enova har så langt i 2024 har støttet 631 tunge nullutslippskjøretøy.

Mange av disse kommer på veien neste år.

– Vi tror at det kommende året det vil bli et godt år for tunge elektriske kjøretøy, sier Arnt-Gunnar Lium seniorrådgiver i Enova.

– Både som følge av rask teknologisk utvikling med lengre rekkevidde, men også fordi mange av de offentlige ladestasjonene som Enova har støttet snart vil åpne over store deler av landet, sier han.

– Den neste viktige barrieren

– Med flere kjøretøy på veien må vi utvikle infrastrukturen for underveislading. Det er den neste viktige barrieren nå, for å sikre bruken og størst mulig utslippsreduksjoner, sier Marie Tranaas Skjærvik.

Neste søknadsfrist for det konkurransebaserte støtteprogrammet «Tunge nullutslippskjøretøy» er 15. november.

I tillegg forventer Enova at det vil bli minst en ny søknadsrunde for programmet «Underveislading for tunge kjøretøy» i 2025.

PÅFYLL: En elektrisk lastebil lades ved en ladestasjon på Stjørdal i Trøndelag.

Enova SF

Statsforetak eid av Klima- og miljødepartementer (KLD), og et verktøy i omstillingen av Norge.

Enova opplyser at «målet er at etter hvert som markedet får erfaring med den nye teknologien, vil barrierene bygges ned og teknologien tas i bruk, også uten Enovas virkemidler».

Enova tilbyr støtte til utbygging av offentlige ladestasjoner for tyngre kjøretøy under støtteordningen: «Underveislading for tunge kjøretøy».

De skriver at «denne ordningen skal bidra til å muliggjøre bruk av elektriske kjøretøy på de lengre transportetappene, og i tilfeller hvor kjøretøyene har en daglig kjørelengde utover forventet rekkevidde. Totalt innvilget til 42 ladestasjoner med til sammen 235 ladepunkter for underveislading».

Enova tilbyr også støtte til kjøp av tunge nullutslippskjøretøy, som lastebiler, turbusser og minibusser gjennom ordningen: «Tunge nullutslippskjøretøy»

Dette programmet støtter nullutslippskjøretøy over 4,25 tonn og vil også omfatte de som går på hydrogen.

Total har Enova innvilget støtte til 515 tunge nullutslippskjøretøy under dette støtteprogrammet.

Kilde: Enova

Powered by Labrador CMS