VARIERT MENY: MAN byr på dieseldrevet TGX 18.640, elektrisk eTGS og oppgradert TGE som smakebiter før IAA.

MANs eTruck nærmer seg - men får følge av diesel- og hydrogennyheter 

Selvsagt står batterielektriske eTruck og hydrogenfyrte hTGX i sentrum for MANs budskap i forkant av årets store transporthappening, IAA i Hannover. Men samtidig lanserer de ny D30-dieselmotor med fornyet girkasse, og oppgradert TGE – fremdeles uten elmotor.

Hovedbudskapet da produsenten denne uken samlet europeisk fagpresse i Østerrike, for å presentere sine fremtidsplaner, var ikke til å ta feil av: Innen 2030 skal annenhver MAN-lastebil registrert i Europa, være batterielektrisk.

Men veien frem dit blir ikke nødvendigvis enkel, verken for MAN eller kundene. Her skal det ris mange hester samtidig.

FREMTIDEN ER HER?: MAN sier i alle fall den starter nå. Elektrisk.

Alle de andre lastebilprodusentene har også lignende mål. Ikke bare fordi de synes det virker så spennende med ny teknologi, men de må vise omverdenen at de tar klimaproblemene på alvor – samtidig som stadig flere av kundene deres krever det.

Stress rundt styrebordene

Men mest av alt gjør de det for å tilfredsstille EUs strenge utslippskrav:

Utslippene fra busser, lastebiler og annen tungtransport skal ned 45 prosent i 2030, 65 prosent i 2035 og 90 prosent i 2040.

Bilprodusentenes takorganisasjon, ACEA, har beskrevet EUs politikk som «verdens mest ambisiøse», og fastslått at målene bare vil bli nådd hvis myndighetene matcher dem med en rask utrulling av minst 50.000 lastebil-egnede offentlige ladepunkter innen 2030.

Oppfyller ikke kjøretøyprodusentene kravene, venter heftige straffegebyrer.

Svimlende milliardbeløp investeres derfor i utvikling og produksjon av lastebiler og busser som skal drives batterielektrisk eller med hydrogen.

Samtidig har verken salg eller leveranser tatt av: Antall nye elektriske lastebiler i EU økte riktig nok med 29,5 prosent i første kvartal i år, sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge ACEA. Men fortsatt utgjør de elektriske lastebilene kun 1,9 prosent av totalvolumet. Andelen elektriske busser i EU sank samtidig fra 13,7 prosent til 12,3 prosent.

I «elbillandet» Norge var el-andelen blant tunge lastebiler i første halvår 6,3 prosent, ifølge OFV.

Noen har en jobb å gjøre.

Ikke rart stresset for å få fart på salget av elektriske lastebiler begynner bre seg blant blådressene i styrerommene i München, Stuttgart, Södertälje, Göteborg, Eindhoven, Torino og Lyon.

VARIERT KOST: Hydrogen (fra høyre), elektrisk, diesel, elektrisk og diesel. Slik ser fremtidspaletten ut hos MAN.

eTruck nærmer seg 

Tilbake til de østerrikske alpene denne uken. Noe er i ferd med å skje:

– Vi har i dag cirka 2.000 bestillingsforespørsler og bestillinger mottatt for vår nye eTruck. Det inkluderer en større bestilling fra Frankrike på 100 kjøretøy, sa Manuel Hiermeyer, Head of Corporate Communication i MAN.

OPPSKRIFTEN: Alle ingrediensene må være på plass, presiserte Manuel Hiermeyer.

Første gang vi så MAN eTruck var på IAA i Hannover i 2022 (jo da, de har vist elektriske lastebiler en rekke ganger før dette også, men her snakker vi altså om den eTruck som nå skal produseres).

Nå nærmer vi oss et nytt IAA, og bilen skal snart gå i produksjon og med full serieproduksjon fra 2025. Bare det sier litt om at ting tar tid, og at de drøyt fem årene som er igjen til 2030 bare er tiden og veien.

Men de som er nysgjerrige på el-lastebilen skal få nok å velge i, lover MAN.

MULIGHETER: Med modulært batterikonsept, mange akselavstander, førerhusvarianter og kraftuttak-løsninger skal det til sammen finnes over en million konfigurasjonsvarianter.

eTruck, i versjonene eTGS og eTGX, skal så godt som «speile» egenskapene og mulighetene som finnes i en tilsvarende dieselbil. Achim Demattio, en av de prosjektansvarlige for eTruck, forklarte at rammegeometrien er den samme som på dieselbilene, slik at det skal være enkelt for påbyggere å skreddersy oppsettet.

Bilen er selvsagt også klargjort for den kommende Megawatt-ladestandarden MCS, med opptil 1.000 kW. Det skal muliggjøre en opplading innenfor førerens kjørepause, og en daglig rekkevidde på opptil 800 kilometer, ifølge MAN.

MANs svenske konsernsøster, Scania, har som kjent hatt store utfordringer med leveranse av sine batterielektriske lastebiler. Dette skyldes i alle hovedsak problemer hos batterileverandøren, svenske Northvolt - som nå etter sigende er på bedringens vei. 

Heldigvis, kanskje, for MAN er batterier åpenbart ikke et "fellesprosjekt" i Traton. MAN bygger nemlig sine egne pakker ved sitt Batteriewerk i Nürnberg, der prosuksjonen er i gang og full serieproduksjon av batteripakker skal være i gang 1. kvartal 2025.

ELEKTRISK: eTGX kan snart bli å se på veien.

60 av H2-bilene er "solgt"  

På menyen i Østterike stod selvsagt også den spennende satsingen med hydrogenfyrt forbrenningsmotor, som YrkesBil har omtalt i flere omganger – inkludert en prøvekjøring, da nyheten var i Norge.

Norge sammen med Tyskland, Nederland, Island og et knippe utvalgte ikke-europeiske land, er nemlig spesielt utvalgte markeder for disse bilene fra MAN.

Som tidligere omtalt er planen at rundt 100 av en serie på totalt 200 kjøretøy, i første omgang, skal til Norge.

Manuel Hiermeyer opplyste denne uken at 60 av de rundt 200 kjøretøyene nå er solgt, eller i det minste gjenstand for LOI – Letter of Intent. Hvor mange av disse det står «Norge» på fikk vi ikke klarhet i.

Det er kjent at Enova så langt har gitt tilsagn om støtte til rundt 40 hydrogenlastebiler i Norge, og sannsynligvis er de fleste av disse fra MAN, men tilsagn fra Enova betyr ikke det samme som at bilene er solgt.

De potensielle kjøperne må etter tilsagn om tilskudd velge om tilbudet skal benyttes eller ei. Blant annet er det nok kjekt for dem å vite om det vil bli en fyllestasjon i nærheten, før de signerer kjøpspapirene.

MAN presiserte i Østerrike at hydrogenforbrenningsmotoren kan være en nyttig komplementær løsning for spesielle bruksområder.

Det samme med brenselcelledrift, men Peter Albrecht, Senior Manager Engineering Drive Train, understreket at brenselcelleteknologien for øyeblikket ikke er moden nok og at vi nok snakker 2030 før den er markedsklar.

– Selv om overgangen til CO2-fri godstransport er preget av flere drivlinjeteknologier, er vårt fokus klart på elektromobilitet som hoved-drivlinjeteknologi, presiserte Hiermeyer.

Ny dieselmotor og girkasse

Et viktig poeng fra MAN var samtidig at dieseldrift vil fortsette å spille en viktig rolle gjennom hele overgangen til «nullutslippsløsninger».

– Derfor har vi gjort dieselmotoren betydelig mer effektiv, økonomisk og med lavere CO2-utslipp i vår nye D30-motor, forklarte Christof Neuhäusser, Product Portfolio Manager.

Sammen med den nye TipMatic 14-trinns girkassen, utgjør den nye motoren D3066, som er det fulle navnet, drivlinjen som kalles «PowerLion».

OPPGRADERT: TGX 18.560 med ny D30-motor og ny TipMatic 14 girkasse,

Motoren er basert på Tratons felles motorplattform, utviklet i samarbeid mellom gruppens utviklingsavdelinger, og vil erstatte D26 og D15 i alle 4x2 trekkvogner. Seks effektvarianter er tilgjengelig, fra 380 til 560 hestekrefter og henholdsvis 2.100 til 2.800 Nm, og det loves reduksjon i drivstofforbruket på inntil 3,7 prosent sammenlignet med forgjengerne.

Girkassen TipMatic 14 – for øvrig også et resultat av samarbeid på tvers i Traton – er kanskje mer interessant for det norske markedet. Denne skal i fremtiden erstatte TipMatic 12-girkassen (som faktisk er 60 kilo tyngre) i alle «heavy duty» trekkvogner i tiden fremover.

Den automatiserte manuellkassen har 14 trinn forover, og to trinn bakover (med ytterligere seks bakover som kan aktiveres «over the air» med MAN Now). Igangsettelse og girskiftstrategi er softwarekontrollert, tar blant annet hensyn til vogntogvekt og helningsvinkel.

En ny transmisjonsolje med SAE-klassifisering 75W skal bidra til lavere slitasje og drivstoffbesparelser, mens Easy Start «hillholder» med krypefunksjon skal sørge for myke bakkestarter og SmartShifting-systemet skal sammen med GPS-basert fartsholder sørge for «optimal økokjøring».

Innvendig byr også 2025-modellene på blant annet ny grafisk fremstilling i de digitale dashbordinstrumentene, nye fargekombinasjoner, og mindre støy takket være en 0,81 millimeter tykk film på vindusrutene.

Oppgradert varebil - men uten elmotor 

En oppgradert versjon av varebilen MAN TGE ble også presentert, med et nytt interiør, ny åttetrinns automatgirkasse og oppdaterte dieselmotorer.

YrkesBil fikk anledning til å prøvekjøre flere av versjonene, og kommer tilbake med mer om dette litt senere.

Litt gøy er det jo også, at MAN kommer Volkswagen i forkjøpet med å presentere nyhetene. TGE er tross alt en Volkswagen med MAN-logo, og noen små andre kosmetiske detaljer som skiller den fra en Crafter.

Nye Crafter har vi verken sett eller fått kjøre ennå.

Men noen ny elektrisk drivlinje står ikke på trappene med det første. MAN-folket nevnte det ikke med et ord i presentasjonene, og da vi spurte dem i etterkant ble de nærmest litt brydd. Som kjent fantes både Crafter – og TGE – i elektriske versjoner.

Men grunnet kort rekkevidde, lav ladehastighet og elendig salg ble e-Crafter og e-TGE faset ut av markedet i 2022/23 – uten at det er sagt noe offentlig om når erstattere vil komme. Kanskje blir det lansert noen planer på IAA. Svaret får vi i september.

Powered by Labrador CMS