Kafe-variant av Kangoo Z.E.

Administrerende direktør Nils Henrik Holmen i Renault Norge har tro på økt salg av elvarebilen Kangoo Z.E. med økt rekkevidde. Her med varianten Maxi med et spesialpåbygg som gir 6 kubikk lastevolum.

Kangoo Z.E. tilbys i en rekke varianter.

Et ryddig dashbord som ikke forsøker å fortelle oss at vi kjører noe spesielt, og girspaken sitter akkurat der vi er vant til.

Kraftig forbedret elektrisk Kangoo

Renault har gjort sitt for at elektriske varebiler skal komme i bruk. Deres Kangoo Z.E. er Europas mest solgte. Nå er modellen fornyet og kraftig forbedret.

Publisert

Det er et utrolig paradoks at elbilvindunderlandet Norge ikke har tatt i bruk elektriske varebiler i større grad.

Samtidig som elektriske personbiler setter stadig nye månedsrekorder, er det per 17. desember nyregistrert 717 grønnskiltede elbiler, ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV). I hele fjor ble det nyregistrert 645.

Det er kanskje ikke nødvendig med flere indikasjoner på at incitamentene, og den politiske viljen til NOx&CO2-opprydding i bysentra, ikke akkurat har truffet blink.

Dette er selvfølgelig tanker som naturlig dukker opp der vi sitter og kjører den nye elektriske Kangooen på franske landeveier. Anledningen er en oppgradering som først og fremst gjelder drivlinjen.

Lover 200 kilometer
I den nye versjonen har batteriet, med akkurat samme volum og vekt som det gamle, økt kapasiteten fra 22 til 33 kWh. Økt energitetthet, heter dette på elektrisk.

For det andre er motoren helt ny, den bygges nå av Renault selv og er en utvikling av den som sitter i personbilmodellen Zoe. Den har samme ytelsen som den gamle, 44 kW, men er mer effektiv – den bruker mindre suppe (eller hva man skal kalle det her) pr. km, enn den gamle.

Den tredje nyheten er at bilen har fått varmepumpe – ikke ukjent på personbilene, men så vidt vi kan se, en premiere på varebiler. Poenget er blant annet mindre varmeapparat-forbruk når det er kaldt, slik at man vedlikeholder rekkevidden.

Og det er rekkevidden som er poenget her. Ut fra kjøresyklus byr den nye på 270 km, der den gamle ble målt til 170. Renault har alltid vært ærlig på disse greiene og presisert at avhengig av kjøreform klarte den gamle 80-120 km, mens for den nye lover de oss mellom 120 og 200 km.

De har selv en test der de leverer varer langs en by- og forstads-rute. Der gjør de uten problemer 107 km på 2 timer og 25 minutter, med en snittfart på 45 km/t og bilen stanset 14 prosent av tiden. Vår kjøring skjedde stort sett på idylliske landeveier og gjennom små landsbyer med en last på 250 kg. i varerommet. Vi kjørte på godt under 1,6 kWh/mil. Gang opp det med rekkevidde-målet på 200 km og vi er så vidt innafor – med 32 kWh.

LES OGSÅ: El-Kangoo uten plugg

Ukomplisert kjøring
Kjøringen er som den skal være i en elbil, ukomplisert og fullstendig udramatisk. Her har vi også et ryddig dashbord som ikke forsøker å fortelle oss at vi kjører noe spesielt, og girspaken sitter akkurat der vi er vant til – det er en slags betryggelse med kjente omgivelser, selv om den ikke skal brukes.

Hvorfor nav-skjermen sitter såpass dypt inni dashbordet at det er vanskelig å touche den for å aktivere Tom-Tomen er imidlertid vanskelig å forstå. På den annen side – et speil som var festet med Velcro (det kan altså ettermonteres i alle andre varebiler) på høyre solskjerm var helt genialt. Det gjorde at man fikk dekket utsiden av høyre dør og langt bakover – områder som du ikke ser med det vanlige sidespeilet.

Uten stoppeklokker skal jeg ikke sverge på at dette er virkelighet, men jeg syns vel ikke den hadde den typiske elbil-punchen når man startet fra null. Det tok litt tid før den sømløse akselerasjonen ble merkbar, og spesielt ved start i bakker virket den tregere enn ventet.

Til gjengjeld var både styring (presis) og fjæring (komfortabel) lytefrie – og hvis vi ser på bare kassen bak har den dør-muligheter som burde møte alle behov. Til og med en takluke bakerst kan leveres, slik at man kan ha ekstra langt gods stikkende ut og oppover.

Hengerfeste
Faktisk kan man også få hengerfeste til denne. Av en eller annen underlig grunn: bare på Maxi-modellen. Men såpass kjenner jeg til oppbyggingen av disse bilene at da må det også være praktisk mulig å montere slikt på den korte. Men kanskje ikke industripolitisk mulig? Akkurat der hadde jeg nok ikke gitt meg.

A pro pos Maxi. Vi fikk forresten også se en annen interessant versjon, en slags maxi-Maxi. Mens den korte 2-seteren har et lastevolum på rundt 3 kubikk, byr fem-seteren Maxi på 4,6 i 2-seters versjonen. Men et nytt spesialpåbygg, ganske firkantet slik at man så det var annerledes, gir deg 6 kubikk.

Hos hele familien er nyttelasten rundt 600 kg.

Hva vi ikke så, og som vi nesten ikke skal snakke om en gang, er at den nye Kangoo også skal leveres med brenselcelle og hydrogendrift. En av de første ble faktisk levert til Norge.

Man kan jo ikke gjennomgå en fransk bil uten å finne i hvert fall en spesialitet. Med sin galliske logikk er Renault overbevist om at for kommersielle kunder vil den oppgraderte batteripakken dekke det daglige behovet. Derfor er det altså ikke nødvendig med hurtiglading, lading over natta burde være mer enn nok.

Det kan godt være at de har helt rett. Men hva hjelper logiske slutninger hvis markedet har en helt annen (men selvfølgelig totalt feilaktig) oppfatning?

Fakta:
Prøvekjørt

Renault Kangoo Z.E.

Effekt: 44 kW (60 hk)

Drivhjul: Elektrisk drift, forhjul

Forbruk: 1,55-1,6 kW/mil.

Batterikapasitet: 33 kWh

Effektiv rekkevidde: ca. 200 km.

Lengde: 428/467 cm.

Lastevolum: 3/4,6/6 kubikkmeter

Max. nyttelast: ca. 600 kg.

Pris fra: 221.980,- kroner.

**Artikkelen sto først på trykk i YrkesBil nr. 8 - 2017. Abonnentene får de beste reportasjene først. Ikke abonnent? Bli det her!**

Powered by Labrador CMS