Nedetellingen er i gang før lansering av MANs nye lastebilgenerasjon mandag 10. februar i Bilbao.
Foto: Brede Høgseth Wardrum
Her er den: MANs nye lastebilgenerasjon, med flaggskipet TGX i spissen.
Foto: Brede Høgseth Wardrum
Joachim Drees, toppsjef i MAN, og Louise Houghton, presenterer den nye bilen.
Foto: Brede Høgseth Wardrum
MAN går for gull.
Foto: Brede Høgseth Wardrum
LED-lyktene kjenner vi igjen fra turbussen Lion's Coach.
Foto: Brede Høgseth Wardrum
MAN Individual er toppversjonen, hvor det ikke er spart på noe utstyr.
Foto: Brede Høgseth Wardrum
Plasseringen av fire valgfrie brytere nederst på døra er smart. På den måten slipper du å klatre opp for å trykke på disse, dersom du står på bakken med døra åpen.
Foto: Brede Høgseth Wardrum
Dashbordet er fullgigtalisert. Skjermen til høyre er 12 tommer, men leveres standard som syv tommer.
Foto: Brede Høgseth Wardrum
De nye setene fra Recaro, laget spesielt for MAN, har rikelig med justeringsmuligheter og gir et godt inntrykk etter et par korte sitteøkter. Ikke minst kan du nå justere rattet i flere stillinger, veldig likt Scania.
Foto: Brede Høgseth Wardrum
Det er ikke berøringsskjerm, så infotainment og navigasjon styres via det store hjulet MAN SmartSelect, som også har en berøringsfunksjon på toppen. Hjulet er delt i to, og menyene virker intuitive og er lette å betjene.
Foto: Brede Høgseth Wardrum
Foreløpig kan du ikke endre layout i det digitale instrumentpanelet, men du kan styre en rekke funksjoner fra rattet.
Foto: Brede Høgseth Wardrum
Interiøret har fått et betydelig designløft.
Foto: Brede Høgseth Wardrum
Nye TGL, TGX og TGS presentert på havna i Bilbao.
Foto: Brede Høgseth Wardrum
Nye TGM.
Foto: Brede Høgseth Wardrum
MAN beregner å bruke halvannet år på å rulle ut alle versjoner av den nye generasjonen.
Foto: Brede Høgseth Wardrum
En del av teamet bak MANs nye lastebilgenerasjon.
Foto: Brede Høgseth Wardrum
Det var en glamorøs lansering av de nye bilene.
Foto: Brede Høgseth Wardrum
Claus Lindholm og Maria Waldekrantz fra avdeling for kommunikasjon og marked i MAN Truck & Bus Skandinavia gleder seg til premieren.
Foto: Brede Høgseth Wardrum
Andreas Renschler (nr. 2 f.v.) og Henrik Henriksson var i godt humør under MAN-lanseringen. De er toppsjefer for henholdsvis Traton Group (eier MAN og Scania) og Scania.
Foto: Brede Høgseth Wardrum
Gjestene ankom naturligvis i MAN Lions Coach.
Foto: Brede Høgseth Wardrum

Slik er MANs nye lastebilgenerasjon

Digitale dashbord, bedre sjåførkomfort og nye motorer med lavere forbruk er noe av det tyskerne lover i nye TGX, TGS, TGM og TGL.

Publisert
Louise Houghton ledet premierefesten for MANs nye lastebilgenerasjon.

Det var stelt i stand til storstilt festaften i et gedigent telt på den travle havna i Spanias femte største by, Bilbao, da MAN skulle avduke sin lenge varslede nye lastebilgenerasjon mandag kveld.

Nærmere 900 gjester fra stort sett hele verden var invitert, men rundt 200 av dem dukket aldri opp. Ikke fordi de ikke hadde lyst til å se den nye bilen. Årsaken var at heftig uvær flere steder i Europa sørget for at en rekke flyvninger som skulle til Bilbao ble kansellert.

Men fest ble det likevel. Alt av toppsjefer i MAN-systemet var naturlig nok på plass, med den øverste av dem alle – Joachim Drees – i spissen. Hans sjef var også der, Andreas Renschler – som leder MANs moderselskap, Traton Group.

De to overgikk hverandre da de skulle fortelle at det vi nå skulle få se «er den beste MAN noensinne».

Litt mer overraskende var det kanskje for noen at Scanias toppsjef, Henrik Henriksson, også var blant de feststemte gjestene. Kanskje skulle det være et symbol på hvor nære de to konsernkusinene nå skal stå hverandre?

LES OGSÅ: Han er MANs nye sjef for Norge, Sverige og Danmark

Fem års utvikling
Så, hvordan var bilen, lurer du sikkert på. Lansering av helt nye lastebilmodeller skjer ikke hvert år akkurat. Normalen er snarere cirka hvert 20. år, og Joachim Drees kunne fortelle at 2.100 ansatte har jobbet med utviklingen av den nye lastebilgenerasjonen de seneste fem årene.

Det aller første planleggingsmøtet ble holdt i april 2015, fikk vi vite. I tiden etterpå skal de ha intervjuet over 700 sjåfører og rådført seg med over 150 kunder i 13 land (deriblant Norge) for å få innspill til hva de bør gjøre.

Ifølge Drees er de nye bilene bygget på en helt ny EE-arkitektur (electrical/electronical), og han skryter av at MAN har stått for over 70 prosent av kodingen selv - noe som skal være uvanlig i bilbransjen. Bilene er klargjort for elektriske drivlinjer, enten batteri eller hydrogen, og det samme gjelder ulike grader av autonom kjøring.

Når bilene lanseres som "en ny generasjon" skulle man kanskje tro at man får se noe revolusjonerende nytt og annerledes når duken endelig trekkes av. Men på lastebillanseringer er det langt mellom hakesleppene som inntreffer på grunn av dramatisk design – om vi ikke snakker konseptbiler, da.

Så er vel heller ikke det poenget med yrkesbiler, her kommer funksjon foran form.

Mye kjent og mye nytt
Den nye generasjonen fra MAN er også til å kjenne igjen, i alle fall fra utsiden. Men om du ser på detaljene så har det likevel skjedd mye.

Signaturlyktene i LED, som vi kjenner fra Lion’s Coach, er noe av det første man legger merke til. Hytten har fått et «skarpere» uttrykk, og tre uthevede «fartsstriper» bak sideruten er med på å gi en annerledes profil.

Frontruten skal dessuten være senket en liten tanke, for å gi bedre sikt fra førerplass og romsligere hyller over ruten.

Speilene (ja, de har ikke droppet disse, slik som Mercedes-Benz Actros, men MAN forsikrer at de også ser på ulike kameraløsninger) har også fått en liten justering, slik at dødvinkelen mellom A-stolpen og speilhuset skal være redusert.

Totalt kan du velge blant åtte hyttestørrelser og 3.000 ulike lakkfarger. Gullfargen på lanseringsbilene er tøff - i alle fall i en sånn sammenheng.

Motorene har også gjennomgått en fornyelse, og MAN lover opp mot åtte prosent reduksjon i drivstofforbruket på en standard D26-maskin med Euro 6d sammenlignet med en tilsvarende 2018-modell med Euro 6c.

Men, som alltid: Når kjøretøyprodusenter snakker om prosenter og forbedringer, må man alltid tilsette en liten klype salt, inntil man får det bevist i praksis.

Innsiden som teller
For å finne de største endringene må vi trekke inn i hytten. En liten men viktig detalj, er den avdempede lyden som høres når døra lukkes igjen. Her snakker vi premiumfølelse.

På innsiden følger MAN etter andre produsenter av personbiler, varebiler og lastebiler, med et fulldigitalisert dashbord hvor analoge instrumenter er skiftet ut med store skjermer.

Infotainmentsystemene og navigasjonen, som kan ses på en 12 tommer stor skjerm, styres via et «hjul» på dashbordet – MAN SmartSelect – slik vi kjenner det fra flere andre biler og lastebiler.

Det er rikelig med skuffer og skap, kjøleskap og kaffetrakter, men i 2020 finner vi altså ingen spesielt egnet plass å legge telefonen slik at man rekker den lett fra førerplass (nå skal man jo være tilkoblet og ikke snakke håndholdt, men det er greit å kunne få tak i den lett). Induktiv lading finnes heller ikke.

En smart detalj er plasseringen av fire utvalgte knapper langt nede mot gulvet på innsiden førerdøren: arbeidslys bak på bilen, dørlås, bryter for å kjøre opp eller ned sideruten på førerplass og nødblink er noen av bryterne du kan plassere her. På den måten slipper du å klatre opp for å trykke på disse, dersom du står på bakken med døra åpen.

En etterlengtet sak hos MAN har vært å kunne justere rattposisjonen i flere stillinger. Nå er dette endelig på plass, og løsningen minner veldig om den vi finner i Scania. I det hele tatt er det mye som ligner på Scania på førerplass, uten at det er i nærheten av å være en blåkopi.

Mange justeringsmuligheter finner du også i de nye luftdempede setene, som etter noen minutters prøvesitting virker svært så komfortable.

Deler mer med Scania
Nøyaktig hvor mye som deles med konsernkusinen Scania av komponenter i den nye TG-serien får vi ikke vite, men fra før er det blant annet kjent at det er utviklet en felles motorserie og at de bruker samme aksler.

Det er også en uttalt strategi fra eieren Traton at det skal komme flere synergier mellom MAN og Scania, så det ligger nok mer felleskomponenter og software under skallet nå enn noen gang tidligere.

De første bilene i den nye generasjonen er ventet å leveres i Norge til våren, og MAN regner med det vil ta cirka halvannet år før den utgående modellen er helt ute av produksjon og den nye generasjonen er klar i alle konfigurasjoner.

I dag skal vi få se nærmere på lastebilene og høre mer fra folkene som har utviklet produktene om hva som finnes av nyheter. Du kan lese en fyldig rapport i kommende utgave av bladet YrkesBil.

Powered by Labrador CMS