Toyota Proace Electric prøvekjørt i Norge
Foto: Øivind Skar
Toyota Proace Electric prøvekjørt i Norge
Foto: Øivind Skar
Toyota Proace Electric prøvekjørt i Norge
Foto: Øivind Skar
Toyota Proace Electric prøvekjørt i Norge
Foto: Øivind Skar
Toyota Proace Electric prøvekjørt i Norge
Foto: Øivind Skar
Toyota Proace Electric prøvekjørt i Norge
Foto: Øivind Skar
Toyota Proace Electric prøvekjørt i Norge
Foto: Øivind Skar
Toyota Proace Electric prøvekjørt i Norge
Foto: Øivind Skar
Toyota Proace Electric prøvekjørt i Norge
Foto: Øivind Skar
Toyota Proace Electric prøvekjørt i Norge
Foto: Øivind Skar

Prøvekjørt: Elektrisk fra Toyota

Flere modeller å velge blant i kombinasjon med skjerpede miljøkrav og trusselen om på bli stengt ute fra urbane kjerneområder, løfter interessen for elektrifisert varetransport. Nå er også Toyota på plass med elektrisk Proace.

Publisert

Toyotas varebilsamarbeid med franske PSA gjør at kun detaljer skiller Toyota Proace fra tilsvarende modeller hos Citroën, Opel og Peugeot.

Så det er ikke i ulik teknikk Toyotas konkurransekraft ligger, heller i håndteringen av kundene og deres krav til minst mulig ståtid.

Personbilteknikk
Teknikken er altså lik og det meste hentes fra PSAs personprogram: framhjulsdrift, 136 hk motoreffekt, 260 Nm i dreiemoment og basis batteripakke på 50 kWt som i utvidet versjon leverer 75 kWt hvilket betyr opptil 330 kilometer rekkevidde mens den minste pakken gir 230 WLTP-kilometer.

Den minste pakken veier 383 kg, den tyngste 534 kg.

Oppgitte batteriytelser er alle brutto målte, det vil si at verdiene inkluderer innlagt sikkerhetsmargin som gjør at batteriet aldri kan lades helt fullt eller tappes til null.

I tillegg til batterivalgene leveres bilen i tre karosserilengder og to utstyrsvarianter (Basic og Comfort). Pris starter på 354.300 kroner.

Velger stort batteri
Ut fra bestillingene ser det ut til at kundene velger medium lengde, stor batteripakke og høyeste grad av komfort. Denne bilen koster før tilvalg 439.900 kroner. Prisspranget opp til lang variant er 10.000 kroner, og sidehengslede bakdører koster ikke noe ekstra. Bilen leveres normalt med topphengslet dør.

Den elektriske drivlinjen og batteripakken stjeler ikke vareromsvolum.

Kritisk for eldrevne varebiler er rekkevidden og ladetiden. Holder eksempelvis et fulladet batteri til alle dagens gjøremål, eller ender dagen i rekkeviddeangst og deretter ladeangst?

Lang nok rekkevidde?
Toyota mener dette ikke er noe problem og henviser til europeiske undersøkelser som viser at brukere av elektriske varebiler ikke kjører mer enn 45 km om dagen mens brukere av fossilt drevne varebiler kjører 85 kilometer og at det derfor ikke nødvendigvis vil være behov for å lade daglig.

Norsk hverdag ser sannsynligvis ganske annerledes ut med betydelig høyere kjørelengder. Derfor er det vel så viktig å fokusere på hvordan temperatur, kjøreadferd, nyttelast og veitype påvirker rekkevidden:

* Vinter og middels fart (30-80 km/t): 20-30 prosent rekkeviddereduksjon.

* Vinter på motorvei (100 km/t): 30-40 prosent rekkeviddereduksjon.

I motsatt ende:

* Pen sommerkjøring uten last og lav fart: 15-20 prosent rekkeviddeøkning.

220 km på vinterføre
Under ganske så sure forhold med snø og isdekke på et ganske variert utvalg av det norske veinettet, og uten last i bilen, oppnådde vi å komme 220 kilometer med den største batteripakken før bilen begynte å rope etter mer strøm. Tallet er innenfor det Toyota estimerer. Sannsynligvis er dette i dagens marked mer enn tilstrekkelig. Bilen oppga strømforbruket til 28,3 kWt etter 242 tilbakelagte kilometer med 48 km/t i gjennomsnittsfart.

Men like viktig som effektiv rekkevidde er farten batteriet svelger ladestøm langs veien. For personbilers vedkommende er det her ofte ganske et stort sprik mellom oppgitte tall og faktisk ladefart, og at ladefarten faller raskt etter 60 prosent batterifyllingsgrad. Dessuten vil ladefarten alltid være høyest når batteriet har rett arbeidstemperatur.

Derfor er den generelle anbefalingen og ikke DC-lade før batteriet er nede på rundt 10 prosent og avslutte på 60 prosent.

Høy effektiv ladefart
Så dette testet vi to ganger på lanseringsdagen for Proace. At bilene var belgisk registrerte hadde i denne sammenheng ingen betydning.

Toyota oppgir DC-ladefarten til 100 kW. Under den første testen oppnådde vi på 150 kW lader maksimalt 75,0 kW ladeeffekt på 35 prosent batterifylling som holdt seg stabil til 60 prosent fyllingsgrad.

Deretter ble batteriet på vei til neste lader tappet til 14 prosent. Den nye laderen hadde også 150 kW ytelse og her slurpet bilen i seg hele 80,3 kW ved ladestart som økte til 86,0 kW ved 26 prosent fyllingsgrad. Nivået holdt seg ganske stabilt og var ved 78 prosent fyllingsgrad ikke sunket lavere enn til 61,8 kW. Dette er veldig bra og ganske uvanlig med de mange ladeerfaringene vi har med personbiler.

På 30 minutter og 48 sekunder hadde vi lastet 35,88 kW. Men allerede på 79 prosent fyllingsgrad sank ladefarten til 32,4 kW og til 30,5 kW på 80 prosent.

Nyttelast oppgis til 925 kg og bilen trekker ett tonn tung tilhenger.

PSA tankesett
Siden dette er en PSA-bygd bil ligger PSAs tankesett til bunn for oppbygging av interiør og førermiljøet. Ladekablene oppbevares under passasjersetet og ladeluka befinner seg på venstre forskjerm. Bilen har ladeindikator ved siden av kontakten og ladekontakten slipper umiddelbart når låseknappen på nøkkelen aktiveres.

Ladefart hjemme (AC) er inntil 11 kW.

Girvelgeren, en liten og ganske tøff bryter, er hentet fra PSAs personbilprogram. Likeledes bryter for kjøremodusoppsett til høyre for girvelgeren.

Mer om Toyota Proace electric leser du i YrkesBil nr. 2-2020.

Powered by Labrador CMS