80 prosent utenlandske lastebiler

I går noterte jeg andelen utenlandske lastebiler fra Hemsedal til Sollihøgda. Totalt 8 av 10 var utlendinger, 9 av 10 på store godsbiler.

Publisert

På tide å få oppdaterte tall på bordet?

I følge Statistisk sentralbyrå (SSB) står utenlandske transportører for ca. 25 prosent av all godstransport med lastebil i Norge. Eller helt presis 24,8 prosent av alle tonnkilometer i 2009.

Så godt som all denne trafikken som gjøres av utlendinger, hele 99,9 prosent, skal likevel være inn og ut av Norge.

I følge SSB var det innenlandske transportarbeidet utført av utenlandske biler - også kalt kabotasje - kun 0,1 prosent i 2009. Dette er altså tall SSB presenterer (klikk her) i desember 2010.

Men 2009 er for alle praktiske formål gårsdagens nyheter.

  • For det første: Hvordan er situasjonen i dag?
  • For det andre: Stemmer dette?

For det er grunn til å tolke det dit hen at Norges Lastebileier-forbund (NLF) ikke helt stoler på disse tallene. I juni 2010 besluttet nemlig forbundet å gjennomføre egne tellinger av utenlandske lastebiler på norske veier.

MEN: Ikke før i juni 2011. Årsaken: Det var for mørkt til å telle i september! Har du hørt på maken.

Av ren nysgjerrighet gjorde jeg en stikkprøve i går søndag 12. desember på strekningen Hemsedal – Sollihøgda mellom kl. 11.00 og 14.00.

Jeg kjørte østover gjennom Hallingdal, ergo talte jeg biler i vestgående retning. Totalt registrerte jeg 44 biler over 7,5 tonn, hvorav en håndfull kjøre/hviletidsparkerte vogntog langs veien.

Dette registrerte jeg:

  • Av tre små lastebiler var 2 norske, 1 utenlandsk
  • Av fire tank/bulkbiler var 3 norske, 1 utenlandsk
  • Av 37 vogntog var 3 norske, 34 utenlandske

Det betyr riktignok norsk dominans på småbiler og spesialbiler.

Men det betyr også drøyt 90 prosent utlendinger på typiske godsbiler som semier og bil/henger med forskjellige varianter av kapell og skap.

Denne lille stikkprøven inneholder selvsagt ikke tallgrunnlag nok til å trekke bastante konklusjoner. Man kan for eksempel forklare det med at norske transportører holder hviledagen hellig.

Indikasjonene fra stikkprøven er imidlertid klare nok til at jeg - dersom disse tallene hadde vært viktige for meg - hadde satt i gang telling umiddelbart.

Et fotoapparat med en anstendig blitz til ca. 3000 kroner er mer enn godt nok utstyr til registrering og dokumentering. Bemanningskostnaden er neppe lavere neste sommer enn nå i desember.

Så hvorfor vente, NLF?

Haakon Førde, redaktør

haakon@bilforlaget.no

Powered by Labrador CMS