-
Toyota Bilia AS:
Regionsjef Servicemarked
-
Premium Cars Stor-Oslo AS:
Tekniker for Zeekr
-
Bilia Norge AS:
Salgssjef, Volvo Hamar
-
Harald A. Møller AS:
Produktsjef Digital Aftersales
-
Gromstad Bil & Båt:
Daglig leder
-
Mobile Åsane AS:
Servicemarkedssjef
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Lotus tekniker
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Mekanikere / Personlig serviceteknikere
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Tekniker
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Produksjonsleder
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Teamleder verksted
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Selger
-
Harald A. Møller AS:
Produktspesialist support
-
Autoringen Oslo AS:
Bilkonsulent
-
Bilia X:
Driftsleder, Xpeng Høvik
-
RN Nordic:
Regionsjef – Renault, Alpine & Dacia
-
Møller Bil Ensjø:
Mekaniker/tekniker
-
Werksta Norge:
Bilskadereparatør
-
Werksta Norge:
Teknisk leder
-
Bilservice AS:
Bilmekaniker
-
Strømmen Bilverksted AS:
Bilmekaniker - Personbil
-
Bil i Nord:
Volvo-mekaniker
-
HTS Packline AS:
Senior salgsrådgiver
-
Bilia Norge AS:
Bilmekaniker, BMW Skøyen
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Porsche Center Bergen:
Tekniker
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Selger
-
Bertel O. Steen Asker & Bærum:
Mekaniker
-
RøhneSelmer AS:
Mekaniker
-
Autoria Bil AS avdeling Ski:
Bilselger
-
Martiniussens Bilservice AS:
Teknisk kontrollør - Fredrikstad
-
Bilforlaget AS:
Vaktsjef/journalist
-
Jæger Automobil AS:
Bilskadetakserer

Innspill om yrkeskompetanse:
Yrkessjåfør-kompetanse – nødvendig og riktig
KOMMENTAR: Landets vareforsyning er avhengig av motiverte og dyktige sjåfører med best mulig kompetanse. Derfor trenger vi flere mennesker som vil ta yrkessjåførutdanning. Bedre skriftlige læremidler, nyere øvelsesbiler og nye kjøresimulatorer er også nødvendig for å lykkes med rekrutteringsarbeidet.
Med førerkort for buss og/eller lastebil over 3,5 tonn, kan du bli yrkessjåfør. Obligatorisk grunnutdanning og bestått prøve hos Statens vegvesen er nødvendig for å utføre transporttjenester mot betaling.
Hvert femte år kreves også en etterutdanning i faget. Grunnopplæring og etterutdanning skal følge vegvesenets læreplan.
Lære- og prøvesteder godkjennes også av Statens vegvesen. Frem til 2008/2009 var det nok med førerkort for buss og lastebil. Yrkessjåførdirektivet (2003/59/EF) og kravet om obligatorisk fagutdanning er en del av norsk regelverk og er en del av vegtrafikkloven.
Yrkessjåførfaget var tidligere ikke prioritert i utdanningssystemet. Sjåførene lærte av erfaring og livslang læring enten det gjelder tekniske ferdigheter, administrative oppgaver eller kundeservice.
Den obligatoriske grunnutdanningen og etterutdanning hvert femte år øker kompetansekravene med risiko for økende sjåførmangel dersom mange dropper etterutdanningen og bytter yrke.
Yrkessjåførfaget krever at man er i god fysisk form og kan jobbe både sent og tidlig. Jobben blir en livsstil der sjåføren tilbringer store deler av døgnet i eller rundt lastebilen eller turbussen.
Mangler tusenvis
Innen 2035 må vi utdanne flere tusen nye yrkessjåfører for både person- og godstransport. Rekruttering er nødvendig fordi mange slutter i yrket på grunn av jobbskifte, nedsatt helse eller blir pensjonister.
Noen mister også førerretten og/eller YSK-en i kontroll langs vegen. Det er også forventninger til at godsvolumene vil øke fremover.
Kontroller langs vegen utført av Statens vegvesen avdekker ulovlige transporter. En lastebil som tidligere var avregistrert på grunn av tekniske mangler, dukket opp i en slik kontroll. Sjåføren var ruset og manglet både førerkort og YSK.
Tidligere var sjåføren tatt med forfalsket førerkort. Dette ga kjøreforbud og anmeldelse for å kjøre uten førerkort og uten YSK. Firma hadde heller ikke godstransportløyve, og fikk bruksforbud og anmeldelse.
Det utrolige er at alle disse forseelsene bare ga gebyr til sjåføren på 1.000 kroner for brudd på kjøre- og hviletid og gebyr på 2.000 kroner til firmaet for kjøre- og hviletidsbruddet. Sjåføren fikk også gebyr på 1.500 kroner for manglende bruk av setebelte.
Eksempelet viser at det er store hull i både kunnskapsgrunnlaget til mange sjåfører og alt for slapp oppfølging av gebyrer for brudd på regelverket. Det bør jo være billigere å ha riktige dokumenter og kompetanse enn å la være å skaffe seg dette.
Henger etter
Utvikling av læremidler til yrkessjåførfaget henger også etter. Mens andre utdanninger har fått rikholdige og varierte læremidler, er det sparsomt med læremidler i yrkessjåførfaget.
Fagbokforlaget kom tidlig på banen med litteratur basert på læreplanen Statens vegvesen har utarbeidet og senest oppdatert i 2019, men det mangler nyere og mer kreative læremidler. Her bør forlagene og utdanningsinstitusjonene kjenne sin besøkelsestid og utvikle verktøy tilpasset et moderne samfunn.
Med forventninger om økende rekrutteringsbehov vil det også være marked for flere typer læremidler. Bransjeorganisasjonene og utdanningsmyndighetene kan påse at markedet for læremidler stimuleres og at det blir konkurranse om å levere de beste produktene. Det vil styrke rekrutteringen til yrket.
Læremiddelutvikling, rekruttering og utdanning av sjåfører krever også at videregående skole, private trafikkskoler, fagskoler deltar i utviklingsarbeidet, slik at fremtidige sjåførkandidater kan velge de læremidler som passer best for den enkelte. Det bør også settes forventninger til at utdanningsmyndighetene setter av midler til dette viktige arbeidet.
Mangler moderne kjøretøy
Alta videregående skole sin landslinje for yrkessjåfører mangler for eksempel moderne kjøretøy til å øve med.
Adjunkt Pål Øien, fagkoordinator Yrkessjåførutdanningen, sier de har biler fra 2003 til øvelseskjøring og trenger også midler til en ny kjøresimulator for å kunne styrke undervisningen. Skolen tilbyr blant annet 19-ukers opplæring med gratis undervisning og kjøretimer.
Læremidler, avgifter til Statens vegvesen og arbeidsklær må elevene dekke selv, men elevene kan få stipend og lån fra Lånekassen. Elever i yrkessjåførfaget får også yrkessjåførdirektivet (YSK) og rett til å utføre person- eller godstransport mot vederlag.
Skolen tar også inn lærlinger med godkjent lærekontrakt eller intensjonsavtale med lærebedrift, bestått VG2 transport og logistikkfag, bestått VG1, førerkort klasse B innen kursstart og truckførerbevis.
Voksne søkere må være 21 år eller eldre, ha vitnemål/kompetansebevis fra vg1 service og samferdsel eller vg1 teknikk og industriell produksjon eller grunnkurs for VK1 transportfag.
Elever må ha førerkort klasse B og tilfredsstille helsekrav til førerkort klasse CEDE. Elever med annet morsmål enn norsk må ha bestått norskprøve B1-nivå muntlig og skriftlig.
Skal være en ressurs
Yrkessjåfør fagbrev er ytterligere et kompetansetilbud, som krever mer kunnskap om hvordan transporttjenestene kan utføres effektivt, sikkert, miljøvennlig og lønnsomt.
Fagbrev krever bestått teorieksamen med test i helse, miljø og sikkerhet ved transportoppdrag.
Man må reflektere over faktorer som påvirker utførelsen av jobben, og hvordan trene riktig, få nok søvn og ha et sunt kosthold, og bruke verneutstyr og bekledning riktig.
Fagbrev krever kunnskap om transportoppdrag, forståelse og kunnskap om hele verdikjeden i transportoppdrag, enklere vedlikehold og kunne klargjøre utstyr. Videre planlegge, gjennomføre transportoppdrag for nasjonal og internasjonal transport sammen med kunder, kolleger og oppdragsgivere.
Bruk av digitale ressurser i forbindelse med transportoppdrag og kunne håndtere teknologisk utvikling for å utnytte kjøretøyets muligheter, og hvordan kjøretøyet påvirker trafikkbildet for andre, og representere bedriften.
Det gjelder også opptreden på skadested, førstehjelp og beredskapsplaner. Trafikkforståelse og samhandling omfatter kommunikasjon og samhandling på tvers av kulturer, kunder, kolleger og medtrafikanter.
Yrkessjåfører skal være en ressurs i trafikken.