-
Møller Bil Skadesenter Romerike:
Bilskadereparatør
-
Toyota Bilia AS:
Regionsjef Servicemarked
-
Premium Cars Stor-Oslo AS:
Tekniker for Zeekr
-
Bilia Norge AS:
Salgssjef, Volvo Hamar
-
Harald A. Møller AS:
Produktsjef Digital Aftersales
-
Gromstad Bil & Båt:
Daglig leder
-
Mobile Åsane AS:
Servicemarkedssjef
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Lotus tekniker
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Mekanikere / Personlig serviceteknikere
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Tekniker
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Produksjonsleder
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Teamleder verksted
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Selger
-
Harald A. Møller AS:
Produktspesialist support
-
Autoringen Oslo AS:
Bilkonsulent
-
Bilia X:
Driftsleder, Xpeng Høvik
-
RN Nordic:
Regionsjef – Renault, Alpine & Dacia
-
Møller Bil Ensjø:
Mekaniker/tekniker
-
Werksta Norge:
Bilskadereparatør
-
Werksta Norge:
Teknisk leder
-
Bilservice AS:
Bilmekaniker
-
Strømmen Bilverksted AS:
Bilmekaniker - Personbil
-
Bil i Nord:
Volvo-mekaniker
-
HTS Packline AS:
Senior salgsrådgiver
-
Bilia Norge AS:
Bilmekaniker, BMW Skøyen
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Porsche Center Bergen:
Tekniker
-
Team Verksted AS:
Mekaniker
-
Premium Cars Stor-Oslo:
Selger
-
Bertel O. Steen Asker & Bærum:
Mekaniker
-
RøhneSelmer AS:
Mekaniker
-
Autoria Bil AS avdeling Ski:
Bilselger
-
Martiniussens Bilservice AS:
Teknisk kontrollør - Fredrikstad
-
Bilforlaget AS:
Vaktsjef/journalist
-
Jæger Automobil AS:
Bilskadetakserer

Mercedes med amerikansk fremtidstruck – på diesel!
Det virker kanskje litt underlig å få servert en fremtidstruck, til og med offentlig finansiert, som drives av en 13 liters dieselmotor. Men vi er i USA, og bilen inneholder heldigvis andre finesser.
Freightliner Super Truck II heter skapningen. Det betyr at et sted har det vært en Super Truck I – og, ganske riktig. Det er den man bruker som benchmark på mye av det man har oppnådd med dagens toer.
Eneren er fra 2015, delvis finansiert av Department of Energy – akkurat som dagens – og med mål om å gjøre godstransport så energieffektiv som mulig.
Den overoppfylte en rekke av målene DOE hadde presentert.
Udramatisk
På ST II er det først og fremst aerodynamikken det har vært jobbet med, og når alle elementer er lagt sammen viser det seg at luftmotstanden er bedre med mer enn 12 prosent i forhold til ST I.
Nok en gang, bedre enn det DOE hadde bedt om.
Det lovende er at dette er gjort uten noen dramatiske inngrep. Som bildene viser ser ikke bilen spesielt radikal ut, som om man har gjort den litt fargerikere enn vanlig.
Den er basert på en vanlig Cascadia-hytte som er lettere forfinet.
Ingen skarpe kanter
«Vi lot designerne se for seg hvordan overflaten av bilen ville bli gravd vekk av vinden,» sier sjefdesigneren Jeff Cotner når han beskriver prosessen.

«Naturen har en egen evne til å skape de perfekte formene når materialet den jobber med et lett som snø eller sand. Det var det vi forsøkte, skape en form som vinden ville skapt. Og da er det viktig å vite at vinden ser ikke det samme som øynene våre. Derfor lot vi aerodynamikken avgjøre formen på de kritiske områdene, og vi lot øyet skape vakre former på områder som var aerodynamisk nøytrale».
Alle skarpe kanter er fjernet, vinduer er flush med karosseriet, dører og grill og luftinntak er så rene som mulig, det måtte en lovendring til for å tillate sidekameraer i stedet for speil, og det er nye aerodynamiske plater under bilen.
Senkes i fart
Men det hjelper ikke med fri flyt rundt hytta hvis luftstrømmen treffer en kompakt vegg når den når semien.
Derfor har den en aktiv opphengning som senker bilen på motorveier, og aktiv bredder som bedre leder luften rundt hengeren. En spoiler på tre kanter hjelper også.
Motoren er selvfølgelig skikkelig massert, blant annet med nytt kjøle- og smøresystem og tandemakselen er aktiv på den måten at den automatisk skifter fra 6x4 til 6x2 når den har nådd motorvei-hastighet. Da flyttes også deler av lasten automatisk over slepehjulene som har mye mindre rullemotstand enn drivhjulene.
Michelin har for øvrig utviklet et eget styrehjul som er med på å redusere rullemotstanden med mer enn 12 % i forhold til Super Truck I.
Hydrogen neste
48 Volt systemet driver bl.a. start/stopp systemet og er forresten kraftig nok til å vedlikeholde farten over lange avstander når motoren er slått av og bilen bare coaster.
En rekke elementer fra Super Truck I finnes i dagens produksjons-biler fra Freightliner. Man regner med at innovasjoner fra toeren også snart vil finne vei til samlebåndet.
Og de som synes det høres håpløst ut med diesel når man skal tenke fremtid bør applaudere at DOE allerede har tegnet avtale med Freigthliner om en Super Truck III. Den er planlagt til 2027 og der konsentreres interessen om en drivlinje basert på hydrogen og brenselceller.