Dagens Actros-versjon, her representert i det tyske flaggets farger utenfor verdens største lastebilfabrikk i Wörth. Kanskje kommer en arvtager snart?
Alle foto: Brede Høgseth Wardrum
Steffen Kaup er sjef for Future Research Transport and Logistics i Daimler. Hans jobb er å se for seg hvordan fremtiden ser ut, og derfor går han under kallenavnet Crazy Guy blant konsernledelsen.

Sjefen for Mercedes-Benz Trucks, Stefan Buchner, ga noen drypp under arrangementet Daimler FutureLab om hva som kommer fremover. Autonom kjøring på nivå 2 i neste generasjon lastebil var blant det mer konkrete.

Daimler er trygge på at diesel fortsatt vil spille en viktig rolle i lastebilbransjen en god stund til, og fremhevet hvor effektivt dette er.

Men de hadde også fokus på batterier.

Hydrogen var et eget tema på FutureLab, og ble omtalt i positive ordelag, men dette var det nærmeste vi kom å få se noen brenselcelle-biler i denne omgang.

Kontoret til UI-designer (User Interface) Alexander Graf kan se ut som hvilket som helst soverom til en 17-årig gamer, med store dataskjermer, lekeratt- og pedaler. Han bruker simulator for å utvikle informasjonen du får opp i skjermene på dashbordet.

En nydelig modell av Future Truck som ble vist på IAA i 2014 viser kanskje litt av hva vi har i vente på designfronten fremover..

Designer Andy Sugata viser frem et førermiljø overlesset med knapper og skjermer. Relativt uoversiktlig. Dette var kanskje målestokken for noen år siden, men ikke nå lenger..

Sugata tok blyanten fatt for å vise hva han tenker om fremtidens førerplass..

...og her er resultatet. Kort oppsummert: Enkelt og oversiktlig.

Daimler FutureLab bød på en rekke ulike tema.

Wolfgang Sülzer kan det meste om lastebilenes drivstofforbruk. Her viser han et nytt simuleringsprogram, som beregner besparelsen som kan oppnås ved å erstatte sidespeilene med små kameraer og skjermer på innsiden.

Daimler FutureLab ble arrangert i Wörth, på verdens største lastebilfabrikk. Men det produseres ingen ting ved fabrikken. Her monteres lastebilene kun sammen med komponenter som er produsert andre steder.

Daimler FutureLab ble arrangert i Wörth, på verdens største lastebilfabrikk. Her er det også et enormt kundesenter med interessante opplevelser for store og små, så om du passerer her på sommerens bilferie kan et besøk anbefales.

Ny Actros på gang?

Mercedes-Benz varsler store nyheter rett over sommeren.

Publisert

– Hold av 5. og 6. september, sa kommunikasjonssjefen for nyttekjøretøy i Daimler, Florian Martens, på pressearrangementet FutureLab ved Mercedes-Benz Trucks lastebilfabrikk i Wörth denne uken.

Mer konkret var han ikke på hva som skal komme, men når produsentene varsler nyheter som skal presenteres to uker før høstens store tungbilutstilling – IAA i Hannover – er det all grunn til å skru opp forventningene.

Da snakker vi nok ikke om ny blinklysdesign på Atego, eller økt utvalg av tekstiler i Arocs-interiøret.

Og derfor har vi dristet oss til en ørliten spekulasjon i overskriften.

Det gir nemlig neppe høye odds å tippe at det er en ny generasjon, eller i alle fall en betydelig oppgradert, Actros på gang.

Dagens generasjon har vært med siden 2011, og med alt som er på gang av semiautonom kjøring og alternative drivlinjer har tiden trolig kommet for å ta noen større grep på produsentens flaggskip.

Ingen hybrider
Sjefen for Mercedes-Benz Trucks, Stefan Buchner, gikk heller ikke i konkrete detaljer om hva som kommer, men noe sa han da – og ikke minst var han tydelig på hva som ikke kommer.

– Når det gjelder fremtidens drivlinjer vil dieselmotoren fortsatt spille en viktig rolle i lang tid ennå. Av alternativer ser vi ingen hybridløsninger i dette bildet per i dag. Derfor fokuserer vi nå på fullelektriske lastebiler, sa Buchner.

Han varslet samtidig en rekke nye teknologiske løsninger som er «rett rundt hjørnet» (hint: IAA), og nevnte blant annet at Daimler ser for seg at autonom kjøring på nivå 2 blir aktuelt i neste generasjon lastebiler.

Videreutvikling av tjenesten Uptime står også på agendaen. Ifølge Buchner kan det i dag ta så lite som fire minutter fra en feilmelding dukker opp mens lastebilen er ute på veien, til en diagnose er stilt og en plan for utbedring av feilen er satt opp. Dette opplegget skal bli enda raskere og mer omfattende fremover.

– For å være litt personlig: det har aldri vært mer spennende å jobbe i lastebilbransjen enn akkurat nå, poengterte Daimler-toppen.

Nytt regelverk
Noen store, konkrete nyheter ble ikke presentert på FutureLab, men arrangementet ga et visst overordnet bilde av «ting som er på gang».

Nye lover og regler fra EU var ett av temaene, og da spesielt de nye kravene om at produsentene fra 1. januar 2019 må oppgi drivstofforbruk og CO2-utslipp på nye lastebiler, slik at det blir mulig å sammenligne dem på disse parameterne.

Her mener Mercedes-Benz Trucks at det nye kalkuleringssystemet VECTO (Vehicle Energy Consumption Calculation Tool), som skal benyttes, gir et for lite realistisk bilde av virkeligheten. VECTO inkluderer for eksempel ikke drivstoffbesparelser som oppnås gjennom bruk av utstyr som MBs avanserte fartsholder, Predicitive Powertrain Control (PPC) (fem prosent, hevder Daimler).

Kravet EU har satt er at CO2-utslippet (og dermed forbruket) skal kuttes med minst 30 prosent i forhold til 2019-nivået, og at det skal skje innen 2030. Det blir en mellomstasjon underveis, 15 prosent skal være borte allerede i 2025.

Produsentene risikerer gigantiske bøter om kravene ikke innfris, så det er forståelig at Mercedes-Benz vil ha uttelling for alt de klarer å redusere.

Semi-autonomt på gang
«Beyond diesel – what comes next?» var et annet tema. Noe entydig svar fikk vi ikke, men som nevnt over er det fullelektriske lastebiler fremfor hybrider som gjelder hos Daimler.

Både batteri og hydrogen ble nevnt som energikilder, men noen konkrete brenselcellebiler fikk vi ikke se – bortsett fra et par fjernstyrte lekelastebiler.

Under vignetten «Insight into automation» var vi plutselig litt dypere inne i glasskula, med hovedbudskap om at «automatisert kjøring vil resultere i økt sikkerhet, mindre stress for sjåfører og mer effektiv bruk av veiarealene». (For øvrig er ikke alle enige i at autonom kjøring fører til økt sikkerhet – les mer om det her).

Som Stefan Buchner sa er det nå nivå 2 på bilindustriens omforente femtrinnsskala for autonom kjøring som vil komme på neste lastebilgenerasjon.

Det vil si at man i gitte situasjoner, for eksempel på motorvei, kan slippe rattet og la lastebilen selv holde seg i sitt kjørefelt og regulere avstanden til forankjørende – eller la lastebilen håndtere køkjøringen. Dette kan gjøres enkelt ved å kombinere førerassistentsystemer som allerede finnes i dagens biler.

Ingeniøren som holdt presentasjonen, en kar i femtiårene, sa at «høyere nivåer også er aktuelle på avgrensede områder, som flyplasser og grustak».

– Men jeg tror ikke jeg lever lenge nok til å oppleve nivå 5 ute i ordinær trafikk, sa han.

Hurtige skifter
På workshopen «Digital Mindset» handlet det om hvordan Big Data, Internet of Things, AI (kunstig intelligens) og Blockchain-teknologi kan utnyttes i logistikk-kjeden. Her ligger det spennende muligheter vi knapt aner rekkevidden av i dag, også for folk med mindre gode hensikter.

På spørsmål om hvordan Daimler sikrer sine digitale tjenester mot hackere fortalte de at utviklerne er delt i en rød og en blå gruppe. Den ene utvikler nye programmer og løsninger, mens den andre gruppen gjør alt de kan for å hacke dem. Så blir det spennende å se i tiden fremover hvor «vanntett» de klarer å lage systemene.

Folkene fra Fleetboard var også tilstede for å fortelle at de har opprettet avdelingen Fleetboard Innvoation Hub, hvor de jobber som mange «start-up-bedrifter». Her sitter de i kollokviegrupper hvor det «kastes» ut ideer som raskt utvikles til produkter som kan testes for å se om det er noe å bygge videre på.

– Mens mye i lastebilverden utvikles gjennom mange år, jobbes det her ofte på to ukers horisont. Målet er at vi raskt skal kunne «kaste oss rundt» og få frem nye tjenester og produkter etter hvert som ideer eller behov dukker opp, forteller Mathias Elsner.

Lounge i førerhuset
På posten for design ble det særlig lagt vekt på interiør i fremtidens lastebiler, hvor sjåførene trolig vil få flere typer arbeidsoppgaver etter hvert som kjøringen overtas av teknologien. Enkle brukergrensesnitt, romslig plass, komfort og minimalisme er stikkord som ble nevnt.

Designer Andy Sugata (som blant annet har hatt en viktig rolle i formgivingen av nye Sprinter) tok blyanten fatt og omsatte ordene i noen lekre skisser over hvordan han ser for seg fremtidens lastebilinteriør.

– Vi ser for oss en «lounge-atmosfære», med et tydelig skille mellom området for arbeid og området for hvile, forteller Kai Sieber, sjef for Design Brands & Operations.

Mange sjåfører vil gjerne sette sitt personlige preg på interiøret, så det skal legges til rette for dette blant annet gjennom flere valg når det gjelder blant annet lyssetting.

– En digital bilderamme integrert i bakveggen i førerhuset, hvor sjåføren kan legge inn familiebildene fra mobiltelefonen, er en annen idé, sier Sieber.

Dette er bare noen små drypp av hva som er i vente, både på kort og lang sikt, i Daimlers verden. Du kan trygt regne med at det kommer mer veldig snart, og i alle fall i september.

FutureLab kan du lese mer om i YrkesBil nr. 8 som kommer ut i august.

Powered by Labrador CMS