Lastebil på YrkesBil.no:
Brukte lastebiler - Lastebilnyheter
bilde
img img img
3 bilder

Slik skal lastebiler og personbiler varsle hverandre i trafikken

Den skybaserte tjenesten Connected Safety skal gjøre at Volvo-lastebiler og Volvo-personbiler automatisk kan varsle hverandre om farlige trafikksituasjoner.

Gjennom et tett samarbeid har de to uavhengige kjøretøyprodusentene lagt til rette for sanntidsdeling av informasjon om trafikkfarer mellom bilene og lastebilene sine.

Personbilversjonen av Connected Safety ble lansert av Volvo Cars i 2016. Nå som Volvo Trucks lanserer sin versjon av tjenesten, kan lastebiler og personbiler varsle hverandre om potensielle farer.

Dette er mulig fordi de to selskapene deler sikkerhetsrelaterte data mellom de respektive skyene sine, skriver lastebilprodusenten i en pressemelding.

Håper flere følger etter
Volvo mener nærere samarbeid mellom ulike aktører er en av de viktigste nøklene til forbedret veisikkerhet. 

«Hvis flere kjøretøy får muligheten til å utveksle sanntidsinformasjon om trafikksituasjonen, reduseres faren for ulykker. Med Connected Safety åpner vi døren for fremtiden, og håper flere kjøretøyprodusenter vil følge etter», sier Carl Johan Almqvist, trafikk- og produktsikkerhetssjef hos Volvo Trucks.

Connected Safety er utviklet for å sende varsler til kjøretøy i nærheten, som er tilkoblet tjenesten, når en sjåfør aktiverer varsellampene.

«Et kjøretøy som står stille i veikanten med dårlig sikt, risikerer å bli påkjørt bakfra, noe som kan få svært alvorlige konsekvenser. Gjennom et varsel som sendes ut i god tid, får alle sjåførene av biler og lastebiler i nærheten den samme muligheten til å redusere farten, justere kjøringen etter trafikksituasjonen og unngå en kollisjon», forklarer Carl Johan Almqvist.

Kan utvides
På lang sikt kan den skybaserte tjenesten utvides med ytterligere sikkerhetsfunksjoner.

«Ettersom teknologien stadig blir bedre og flere kjøretøy tilknyttes systemet, blir sanntidsinformasjon et viktig supplement til de ulike sikkerhets- og sjåførstøttesystemene som dagens lastebiler er utstyrt med. Connected Safety utgjør starten på en ny fase i arbeidet for å promotere trygg kjøring og forhindre ulykker», sier Emanuele Piga, direktør for kundeløsninger og utvikling av nye tjenester i Volvo Trucks.

Volvo Trucks tar først i bruk Connected Safety på nye lastebiler i Sverige og Norge, hvor både Volvo Trucks og Volvo Cars står for en betydelig andel av alle nyregistreringer av kjøretøy hvert år.

---------------------------------------------

Volvo Trucks Connected Safety

• Slik fungerer Connected Safety: Når varsellysene aktiveres, sender lastebilen et signal via sjåførens Internett-tilkoblede mobiltelefon til Volvo Trucks' skytjeneste. Derfra videresendes informasjon til den tilsvarende tjenesten hos Volvo Cars. Et varsel sendes deretter ut til alle tilkoblede personbiler og lastebiler som nærmer seg kjøretøyet med de aktiverte varsellysene.

• Systemet blir tilgjengelig i Sverige og Norge i løpet av 2018. Connected Safety kan brukes i Volvo FH16-, Volvo FH-, Volvo FM- og Volvo FMX-modeller som er utstyrt med Volvo Trucks’ integrerte system for tjenester og infotainment, avhengig av lastebilens spesifikasjoner og valg av tjenester.

• Volvo Cars tilbyr Connected Safety i alle nye modeller: V60, Volvo XC60, Volvo XC90, Volvo XC40, Volvo S90 og Volvo V90.


img img img
3 bilder