NYTT: Andreas Holmberg i SG Finans sier det er litt tidlig å si hvordan alternative teknologier påvirker leasingmarkedet. Foto: Brede Høgseth Wardrum

Autolease eksempel
Autolease har gjort en beregning av de totale eierskapskostnadene for en elektrisk varebil kontra en varebil med fossilmotor. Eksempelet er regnet ut fra en Nissan e-NV200 Premium mot en Caddy Maxi DSG 150hk.Grunnlaget: Strømpris er satt lik 1,50 kr. pr. kWh, og dieselprisen er satt til 14 kr. pr. liter. Forsikringspremien er satt lik – den kan i mange tilfeller være noe lavere for elektriske biler, men det er usikkert hvordan det er for varebiler. Bom/ferge er satt til 1.500 kr. pr. måned for Caddy og null kroner for e-NV200. Parkering er satt til 1.000 kr. pr. måned for Caddy og null kroner for e-NV200. Dieselforbruket for Caddy er satt til 0,50 l/mil.
SPENNENDE: Haakon J. Marthinsen i Autolease anbefaler kortere leasingperiode med el-varebil. Foto: Autolease

USIKKERT: Kjetil Opsahl hos Volvo Finans jobber med å regne på hvilke utslag nye teknologier gir på leasingproduktene. Foto: Volvo

Alternativ leasing

Alternative drivstoff og drivlinjer inntar nyttekjøretøyene i stadig større grad. Hvordan påvirker dette leasingbetingelsene?

Publisert

Batterielektrisk, hybrid, hydrogen, biogass, HVO, RED95 og biodiesel. Ny teknologi (og gammel, men som presenteres som ny) ruller inn i nyttekjøretøy-verdenen i stadig større omfang.

Noe er aktuelt, noe blir fort uaktuelt, og mye er usikkert. Det er vanskelig å vite hvilken teknologi som gjelder «i morgen».

Samtidig har vi usikkerhetsmomenter som forslag om kjøreforbud i byer for enkelte teknologier, miljødifferensierte bompengetakster og lavutslippssoner.

Alt dette har naturligvis innvirkning på kjøretøyenes annenhåndsverdi, og dermed fastsettelse av restverdi i forbindelse med leasingavtaler.

Kortere leasingperiode
Vi har tatt en runde med noen av leasing- og finansieringsaktørene som driver med varebiler og tungbiler for få deres tanker om det som skjer.

DNB-eide Autolease er en av de store aktørene innen varebilleasing.

– Vi råder kunder til å velge kortere leasingperiode med elektrisk varebil sammenlignet med fossilmotor. Grunnen er at det da vil være mer forutsigbart å sette rett annenhåndsverdi. På denne måten vil også kunden være bedre i takt med teknologiutviklingen ved å kunne bytte bil oftere, sier Autolease-leder Haakon J. Marthinsen til YrkesBil.

– Hvordan blir leasingprisene på el-varebiler kontra fossilmotor?

– Så lenge det er null mva. ved anskaffelse, er det heller ikke noen mva.-fradrag ved leasingfinansiering – således ingen fordel med tanke på investert beløp. Bedrifter får dessuten fradrag for mva. over leie av fossil-varebiler. Vi sitter da igjen med bruksfordelene med el-varebil, som lave ladekostnader og inntil videre fri bom og til dels fri parkering, forklarer Marthinsen, og fortsetter resonnementet:

– Hva gjelder annenhåndsverdi ligger varebilene fortsatt noe etter de mest attraktive fossil-varebilene. Rekkevidde er noe av bakgrunnen, men også begrenset nyttelast påvirker. Erfaringene våre med el-varebil er imidlertid begrenset til Nissan e-NV200 og Peugeot Partner Electric. Erfaringsmessig holder bilene seg prosentuelt omtrent som de fossile bilene i pris, og det er relativt greit å selge brukt, sier Marthinsen.

Han tror etterspørselen etter el-varebiler blir større når det kommer nye utgaver med lenger rekkevidde.

– For rekkeviddene er fortsatt for korte, også på de aller nyeste.

– Hvordan ser det ut på lengre sikt?

– Spennende – dette kommer, på tilsvarende vis som vi ser personbilmarkedet. Det blir spennende å se hvordan eksempelvis Mercedes eVito med leveranse i 2019 slår an, men jeg vil tro både begrenset rekkevidde på 150 kilometer og lastekapasitet på drøye 1.000 kilo fortsatt vil være begrensende for mange, sier Marthinsen.

Komplette pakker
Salgssjef hos Volvo Finans Norge AS, Kjetil Opsahl, erkjenner at de har mye upløyd mark foran seg i tiden som kommer. Gøteborg-produsenten skal om kort tid markedslansere to batterielektriske lastebilmodeller, samtidig som de satser stort på ulike gassvarianter – blant annet LNG innenfor tungtransport.

– Her er det mye vi ikke vet enda med priser og så videre, men vi holder for eksempel på med noen LNG-biler for tiden, hvor disse er dyrere i innkjøp enn bil med dieselmotor. Det jobbes med å få til en ordning for å kompensere noe av de økte prisene, men ikke noe er avklart ennå, sier Opsahl.

Han poengterer at dersom prisen blir høyere vil dette øke bileiers kapitalkostnader.

– Hvis da ikke restverdi øker tilsvarende, noe jeg kanskje tviler på. Samtidig er det ikke sikkert totalkostnadene for bilholdet øker, hvis driftskostnadene synker, påpeker salgssjefen.

Opsahl sier det i utgangspunktet er det samme om de finansierer en dieselbil, elbil eller gassbil.

– Det som er avgjørende for oss er annenhåndsverdi med tanke på objektsikkerhet. Hva leverandør kan sette som restverdi på en bil med alternativ drivlinje eller som kjører på alternativt drivstoff vil innvirke mye på månedsleien, sier han.

Når det gjelder selve leasingproduktet ser han ingen store endringer som følge av teknologiskifter.

– Men jeg vil tro Volvo heller på sikt vil levere komplette pakker og priser hvor leasing, forsikring og serviceavtale er en månedspris, sier Opsahl.

Lik pris på sikt
Andreas Holmberg, som jobber med salg- og forretningsutvikling innen fagfeltet industri og transport i SG Finans, sier det foreløpig er relativt liten utbredelse av alternative teknologier/drivlinjer på markedet for nyttekjøretøy til at han kan si hvordan dette vil påvirke leasingprisene.

– Vanligvis skal kunde- og objektsrisiko påvirke prisen på finansiering. Objektsrisikoen her er jo usikker annenhåndsverdi ved tilbakelevering etter endt leasingperiode, eller mislighold/konkurs hos kunden. Nå benyttes ikke restverdier i særlig grad for tyngre kjøretøy, men trekker man en parallell til personbilmarkedet, så ville det gjerne ha vært lave restverdier på grunn av usikkerhet om annenhåndsverdi som ville ha påvirket størrelsen på de månedlige leiene mer enn renten, sier Holmberg.

– Dersom finansieringsselskaper har muligheten til å tilby finansiering med funding som er øremerket miljøvennlige investeringer, for eksempel fra EIB (European Investment Bank), så kan dette gjøre tilgang på kapital til finansiering av klima- og miljøvennlige kjøretøyer enklere, legger han til.

Han tror at nyttekjøretøy med alternative drivlinjer på sikt vil bli priset på lik linje med dagens dieseldrevne kjøretøyer når det gjelder nivået på leasing-/leiekostnader (basert på rente og restverdi).

– Men det vil skje først når teknologien og infrastrukturen for alternative drivlinjer for tyngre kjøretøy er mer modent, og tilbudet av kjøretøy med drivlinjer som dekker transportnæringens behov er såpass godt at det har blitt akseptert av markedet som reelle alternativer, understreker Holmberg.

Samtidig utelukker han ikke at det kan skje endringer innen leasingperiodenes lengde.

– Leasingperioden/kjørelengden vil sannsynligvis avhenge av takten på teknologiutviklingen. For eksempel vil hyppige lanseringer av modeller med stadig lengre rekkevidde og økt batterikapasitet ha mye å si for hvor «oppdatert» og kurant kjøretøyet oppfattes av kunden og annenhåndsmarkedet. Dersom man forutsetter at elektriske kjøretøy har færre slitasjedeler, vil det kunne tale for lengre leasingperioder/kjørelengder, sier Holmberg.

**Denne artikkelen ble først publisert i bladet YrkesBil nr. 9 - 2018. Abonnenter får først tilgang til de viktigste bransjesakene og eksklusive reportasjer. Ikke abonnent? Tegn abonnement her!**

Powered by Labrador CMS