- Noen har vært der før
img
noalt noalt noalt noalt noalt noalt noalt
img
img
img
img
img
img
Abonnement | Annonse- og medieinfo

Forsiden  |  Varebil  |  Lastebil  |  Buss  |  Næringsliv  |  Brukte yrkesbiler  |  Linker  |  Innkjøpsguiden  |  Bok/Kalender  |  Abonnement  

Annonse:
1pix 1pix 1pix 1pix
bilde
img img img img img img
7 bilder i galleri
Noen har vært der før
Joda – vi har nok sett autonome trekkvogner før. Men vi har også sett en design-oppskrift som Volvos Vera før. I Tyskland. I 1983.

alt

Nå har heldigvis ikke Volvo påstått at den flate trekkvognen med semien oppå, er noen verdens første.

Klokt – det viser seg alltid at noen har vært førstere. Og for alt jeg vet har noen vært før Steinwinter også – men jeg kommer ikke på noen andre, akkurat nå.

Steinwinter var en merkelig liten produsent i Stuttgart som bygde mikrobiler fra slutten av 60-tallet, og ofte underholdt oss med merkverdigheter, kanskje basert på en Fiat 500 eller noe annet smått, på IAA opp gjennom årene.

Helt til de slo til for alvor på IAA i 1983 med en 1,2 meter høy bil.

Det i seg selv var ikke oppsiktsvekkende, det var bare det at denne lave doningen var utstyrt med en drivlinje fra den tyngste delen av Daimler-konsernet, og at den bar på en skikkelig stor semi.

Det hele var egentlig alvorlig ment fra Manfred Steinwinters side. Han regnet med at med en slik konstruksjon kunne man øke lastelengde og volum på en semi, uten å gå ut over de maksimalt tillatte utvendige målene.

At det kanskje var litt dårlig sikt der nede fra, brød han seg ikke om. Dette var jo ment som et motorvei-instrument. At han kanskje ikke klarte å møte kjølebehovene for en lastebildiesel med dette kompakte byggverket var kanskje en mer seriøs innvendig.

Men som langtidsspesialist på spesialkonstruksjoner var han fast i troen på at alle problemer lar seg løse.

Finansieringsproblemet, derimot, lot seg ikke løse. Ingen kom frem med nødvendig kapital så det ble med denne ene bilen.

Men når vi ser på bilder og tegninger er det åpenbart at han faktisk tok dette konseptet lenger enn Volvo har gjort, 35 år senere. 

Han har sørget for bedre strømlinjer – hele kombinasjonen fremstår som en enhet. Og han har vært mer konsekvent enn Volvo når det gjelder å gjøre bruk av hele lengden.

Volvos fantasibil ser åpenbart så bra ut at de ikke ville gjemme den under en stor semi.

I dag lever Steinwinter fremdeles, men bare av å bygge prototyper og spesialversjoner for andre bilfabrikker. Og logoen hans ser fremdeles nesten ut som Porsches (eller kanskje aller mest Ferrari).

Dersom man holder til i Stuttgart har vel han også rett til denne hesten.


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   fb Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
pix pix
pix
 
logoPåmelding til nyhetsbrev:
Fritekstsøk:
pix pix
 
   
 
   
2126 brukte yrkesbiler til salgs
Lastebil Lett lastebil Varebil Kombi.bil Buss Minibuss
Årsmodell Fra: Til: 238 LASTEBILER TIL SALGS